Anlaşmazlıklar Karşısında Nasıl Hüküm Verilirdi?

Hz. Ebû Bekir (r.a.), aralarında anlaşmazlık olan kişiler kendisine geldiği zaman o meseleyi halletmek için önce Kur’ân-ı Kerîm’e bakardı. Orada bu meseleyi nasıl halledeceğine dair bir hüküm bulursa, hasımlar arasında ona göre hüküm verirdi.

Kur’ân-ı Kerîm’de bulamazsa Resûlullâh’ın (s.a.v.) sünnetine bakar, orada bu meseleye dair bir hüküm bulursa onunla hükmederdi.

Sünnette de bulamazsa: “Bana şöyle şöyle bir anlaşmazlık geldi. Resûlullâh’ın (s.a.v.) böyle bir meselede nasıl hüküm verdiğini bileniniz var mıdır?” diye sorar ve Resûlullâh’ın (s.a.v.) nasıl hüküm verdiğini müzakere için bütün Müslümanlar yanında toplanırlardı. Bu şekilde mesele halledildiği zaman Hz. Ebû Bekir, “İçimizde Resûlullâh’ın (s.a.v.) söylediklerini ve yaptıklarını muhafaza edecek kişiler yaratan Allâhü Teâlâ’ya hamdü senâlar olsun.” derdi.

Bu şekilde de meseleyi çözemezse, Müslümanların reislerini ve ileri gelenlerini toplar ve onlarla bu meseleyi istişare ederdi. O meselede aralarında bir icma; ittifak olursa öylece hüküm verirdi. Radıyallâhu anhüm.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kula%C4%9F%C4%B1m%C4%B1z+Neden+%C3%87%C4%B1nlar